Казахстан погрожує Росії розривом договорів, якщо ті і дальше будуть перевозити крадене українське зерно

Казахстанський міністр індустрії та інфраструктурного розвитку Каїрбек Ускенбаєв заявив, що Казахстан розриватиме з російськими компаніями договори оренди суден, якщо вони перевозитимуть вкрадене українське зерно. Про це він заявив казахстанським ЗМІ, коментуючи затримання у Туреччині судна із зерном українського походження.Якщо вина російської компанії в протизаконній діяльності буде доведена, договір про оренду буде розірвано.

“Цей корабель зданий в оренду російській компанії. До російської компанії, яка здала його в оренду, санкції не застосовувалися. Обмежень немає, якщо товари перевозяться легально. Але якщо виникає ситуація, яка порушує закон країни за контрактом, то наші бізнесмени мають право порушити питання і повернути це судно назад.

Якщо буде порушення закону з того боку, якщо Туреччина чи Україна дадуть нам офіційний звіт, то ми проведемо розслідування, вживемо відповідних заходів і вживемо свого рішення”, – сказав міністр.Він наголосив, що Казахстан може розірвати контракт із російською компанією, якщо факт перевезення краденого українського зерна буде доведено.

“Якщо судно займається діяльністю (перевезенням), яка не відповідає правовим нормам, прийнятим у Казахстані та на міжнародному рівні, безумовно, такий договір буде розірвано і судно буде відкликано”, – заявив представник казахстанського уряду.