Вже oфiцiйнo! Гaйдaй прuгoлoмшuв: колoнамu на Луганськ – мacштaбнe звiльнeння.

ЗСУ потроху звільняють Луганщину. Тим часом окупанти б’ють по українцях забороненими фосфорними бомбами та змушують медиків на захоплених територіях лікувати своїх пораненів вояків.Українські захисники просуваються в Луганській області, але кожен звільнений метр дається дуже важко. Про це розповів очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай в інтерв’ю Радіо НВ.За його словами, ситуація з різних боків Луганщини поділяється на дві частини, і вони кардинально відрізняються. З боку Донецької області ЗСУ тримають оборону — не просуваються ані окупанти, ані наші військові.

“Щодо сватівсько-креміннного напрямку, то там у наших військ є успіхи. Так, вони невеличкі, але для нас дуже цінні. На Луганщині не буде стрімкої операції, там все ж російські війська встигли підготуватися ретельно. Вони і досі звозять сотнями вантажівок будівельні матеріали для будівництва захисних споруд, вони привозять ці бетонні трикутники, так звані “зуби дракона”, скріплюють їх ланцюгом. І намагаються зробити непрохідну, захисну оборону. Багато різних споруд — і окопи там, і залізобетонні доти. І мінують все скрізь”, — розповідає Гайдай і додає, що кожен звільнений метр Луганської області дається дуже важко.

В Донецькій області ворог застосовує заборонену всіма конвенціями фосфорну зброю. За словами Гайдая, такі випадки фіксували від початку повномасштабного вторгнення.“Багато разів таку зброю використовували в Попасній. У нас, до речі, багато відео, фотоматеріалів і від захисників наших, як використовується ця фосфорна зброя. Це неодноразово використовувалося. Дійсно засипали фосфором саме попаснянський напрямок більше за інші”, — зауважив Гайдай.Очільник Луганщини розповідає, що нещодавно відвідав деокуповані населені пункти. Там села розбиті вщент. У Макіївці взагалі не залишилося майже жодного вцілілого будинку. Тим часом в населених пунктах, які були окуповані без особливих бойових дій, настільки масштабних руйнувань немає.

“Українські військові не обстрілюють, як росіяни, повністю все, руйнуючи і дитячі садочки, і школи, і амбулаторії, і лікарні, і житлові будинки”, — каже Гайдай.Людям, які залишилися фактично на руїнах, сьогодні дуже важко. Ті села, які розташовані ближче до передової, зазнають постійних обстрілів з боку окупантів. Однак навіть за таких умов там залишаються кілька десятків місцевих.“Ми намагаємося все ж вмовляти їх за допомогою і поліцейських, і волонтерів поїхати. А тим, хто залишається там, ми підвозимо гуманітарні, харчові набори, щоб у них принаймні не було проблем з харчуванням”, — розповідає очільник області.

На Луганщині окупанти досі проводять мобілізацію. Гайдай каже, що забирати вже навіть нікого — чоловіків залишилися одиниці. Тим часом на Схід РФ перекидає новобранців з останньої хвилі “часткової мобілізації”. З’являється чимало “вагнерівців”, яких по тюрмах набирав засновник групи Євгеній Пригожин. Гайдай каже, що їх привозять сотнями.“Можливо, є такі амбіційні плани в кремлівського режиму набрати декілька мільйонів нових людей. Але в них реально логістичні проблеми величезні. Це стосується не просто транспорту, це стосується ще і забезпечення, тобто харчування, одягу зимового, шоломів, бронежилетів. Тому зараз і намагається режим Кремля десь домовлятися або з Кореєю, або з Іраном для того, щоб купувати там бронежилети, шоломи, якісь ще захисні чи обладнання, чи одяг, чи якусь амуніцію”, — каже Гайдай.

За його словами, РФ відправляє на війну просто “гарматне м’ясо” — після прибуття на фронт вони гинуть десятками. Крім того, загарбники на тимчасово окупованих територіях забирають медичний персонал з лікарень і відправляють їх у військові шпиталі.“Річ у тім, що обладнання в них немає. Ми фіксували, що наше обладнання, нове, сучасне, вони демонтували і перевезли в Луганськ. Там дуже пишалися тим, що вони відкрили медичний центр з викраденого обладнання. Так от: щоб довезти поранених від передової до Луганська… Поранені ті вояки вмирають по дорозі. А в тих лікарнях, які залишилися, немає відповідного обладнання для того, щоб надати їм фахову допомогу. Але все одно набирають лікарів, перекидають їх в села біля лінії фронту або ставлять намети — військові мобільні шпиталі”, – розповідає очільник Луганщини.

Джерело:korupciya.com