Вже понад сотню кілометрів! Небачений порив 3СУ – прямо зараз: повний обвал фронту? Перші деталі – переможемо

За даними британської розвідки, після відступу з Херсона армія Росії не виключає нового прориву ЗСУ. Окупанти активно готуються до оборони на лівобережжі Херсонщини.

Про це розповів полковник запасу, військовий експерт і льотчик-інструктор Роман Світан. За його словами, водночас російські загарбники не втрачають надії змінити ситуацію на фронті на свою користь.Зокрема, окупанти готуються до наступальної операції на Сході України.

Місце основного удару російських сил вже визначене. Росіяни протягом останніх кількох місяців намагаються здійснити наступальні дії на лінії Донецького фронту. Це ділянка понад 100 кілометрів – від Вугледара до Білогорівки під Лисичанськом,
– розповів Світан.

Чого очікувати від наступу окупантів на ДонеччиніВійськовий експерт додав, що українські війська у цьому районі стримують натиск ворога, проводячи маневрову оборону. Також українські підрозділи на Донеччинібудуть підсилені частинами, які звільнилися з правого берега Дніпра на Херсонщині.Я думаю, паритет сил відновиться. Можливо, ЗСУ навіть перейдуть у контрнаступ і на Донецькому напрямку,– наголосив полковник запасу.Росія перекинула на Схід війська з Херсонщини

Водночас ворог на Донецькому напрямку підсилює свої частини підрозділами, які втекли з правого берега Дніпра на Херсонщині. В основному, йдеться про морську піхоту, повітряно-десантні війська, сили спецоперацій.“Там близько 15 тисяч людей. Вони пройшли через Маріуполь, доукомплектувалися й вийшли на Донецький фронт”, – повідомив військовий експерт.Щодо ситуації на Херсонщині, то ЗСУ вже підійшли до Дніпра практично по усій лінії на правому березі. Українські захисники не дають розслабитися окупантам, які втекли на лівобережжя.

Лівий берег Херсонської області зараз прострілює українська артилерія. Ми можемо діставати артилерією на глибину до 40 кілометрів. Зараз будемо контрбатарейною боротьбою випалювати російську артилерію та знищувати всі укріплення, які ворог там набудував,– зазначив Світан.За його словами, росіяни, ймовірно, не знають, що артилерія калібру 155 міліметрів може досягати до 40 кілометрів на глибину фронту. А в окупантів 3-тя лінія оборони розташована на відстані максимум 25 кілометрів, тому вона потрапляє під вогонь ЗСУ.Окупанти готуються до оборони КримуА батареї HIMARS, які вийшли на правий берег Дніпра, вже будуть “пропалювати” територію лівобережжя на глибину до 80 кілометрівЯкщо говорити по ту частину лівого берега Дніпра, яка навпроти Херсона, – це практично вже вхід до Криму у районі Перекопа,– сказав Світан.

Після втрати Херсона російські війська намагаються зміцнити свою оборону на всіх ділянках фронту. Окупанти риють окопи навіть біля кордону з Кримом.Ба більше, окупаційна “влада” півострова наказала провести “фортифікаційні роботи” й на території самого Криму. Про це розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.Водночас росіяни не припиняють мріяти про те, що їм вдасться змінити ситуацію на фронті на свою користь.

Російські війська будуть пробувати наступати. Судячи з інформації, яка є, вони хочуть підсилити Луганський напрямок і перекинути туди додаткові частини, які змогли вивести з правобережжя Херсонщини,– сказав Мусієнко.При цьому окупанти повністю нехтують комплектуванням, перегрупуванням та відновленням боєздатності підрозділів з Херсонщини. Як зазначив військовий оглядач, окремі бойові одиниці втратили свою боєздатність на рівні від 10 до 40%.“Нехтуючи цим, росіяни хочуть розширити фронт наступу, який зараз можуть вести в районі Авдіївки й Бахмута. Окупанти можуть спробувати піти там на прорив”, – розповів Мусієнко.

У росіян – значний брак технікиОднак, за словами військового оглядача, у російській армії є великі проблеми. Якщо відсутність кадрів Росія намагається закрити мобілізованими, то з технікою у ворога все дуже погано. Зараз росіянам найбільше бракує артилерії та важкого озброєння.