Браво Казахстану – Токаєв вичекав слушного моменту і завдає по РФ потужного “удару в спину”: вивезення російського зерна до Китаю заблоковано

Казахстан зриває масштабне постачання зерна з РФ до країн Центральної Азії.Розворот російського експорту на Схід зазнає невдачі. “Друзі” Москви активно використовують її катастрофічне становище, в якому країна-агресор опинилася після вторгнення в Україну. Європейські ринки закриті для РФ, а під час побудови логістичних маршрутів експорту на Схід кожна країна диктує свої умови. Мало того, що сировину і продукцію Росії доводиться продавати за мізерними цінами, так ще й доставка обходиться занадто дорого. news.dialog.uaЧерговий удар зазнав Казахстану. На катастрофічний стан поскаржився віце-президент Російського зернового союзу (РЗС) Олександр Корбут, пишуть “Відомості“.

Через Казахстан постачання російського зерна залізницею до країн Центральної Азії та Китаю заблоковано, стверджує він. Виною тому високі транзитні тарифи Казахстанських залізниць: перевезення зерна за таких умов для РФ стало збитковим.Транзит територією Казахстану приблизно вдвічі дорожчий, ніж у Росії. Але це тільки за даними РЖД, насправді ж різниця значно більша. Якщо російський маршрут коштує 600-630 рублів за тонну, то за такий же відрізок перевезення територією Казахстану доведеться заплатити вже 3150-3300 рублів.

Це з тим, що транзитний тариф прив’язаний до курсу швейцарського франка, а чи не долара, який штучно тримає російська влада.Зерно не доїжджає до імпортерів, що грає на руку Казахстану, який займається реекспортом товару із РФ.Російська сторона вже “плакалася” і намагалася домогтися зниження тарифів Казахстанськими залізницями, але марно.