Пyтiнy кiнeць! Це вперше в світовій історії! Високий суд Лондона судитиме його за теpоpuзм в Україні

Постраждалі від російської війни проти України подали цивільний позов до Високого суду Лондона проти президента РФ Володимира Путіна і підконтрольної Кремлю приватної військової компанії “Вагнер” та її засновника Євгена Пригожина.Позов підтримала також українська влада.Про це йдеться на сайті британської юридичної компанії McCue Jury & Partners, яка представляє інтереси позивачів.

Зазначається, що позов ґрунтується на незаконній змові між Пригожиним, ПВК “Вагнер” та Путіним з метою терору українського народу з використанням незаконних засобів.“За нашими даними, це перший випадок в історії, коли проти приватної військової компанії було подано позов за застосування тероризму та змову з державою-ізгоєм, яка її фінансує, з метою ведення незаконної війни”, – стверджують британські юристи.Згідно з повідомленням, ця справа є частиною більш широкої кампанії юридичного протистояння громадянського суспільства, що здійснюється міжнародною групою юристів, слідчих та активістів. Зазначається, що незабаром аналогічні справи будуть ініційовані також у США.

Юридична компанія відзначає, що вперше жертви подали до суду на ПВК “Вагнер” за “навмисне заподіяння шкоди та страждань шляхом використання тероризму як інструменту війни для просування кримінальних амбіцій злочинного президента”.“Цей судовий позов продемонструє використання терористичних методів та змови між групою “Вагнера”, Путіним та його клептократією з метою терору українського народу. Так, Велика Британія прагнутиме домогтися виплати справедливих компенсацій жертвам”, – йдеться у повідомленні компанії McCue Jury & Partners.

Юристи нагадали, що мільярди доларів активів, пов’язаних з ПВК “Вагнер”, Путіним та його клептократами, було заморожено відповідно до санкцій по всьому світу, проте ще більше активів залишаються розмороженими та продовжують підживлювати російську військову машину.“Ця та інші справи в межах кампанії можуть допомогти гарантувати, що жоден із заморожених активів не буде повернуто воєнним злочинцям, їхній воєнний бюджет буде спустошено, а всі кошти перейдуть безпосередньо до постраждалих”, – зазначають британські юристи.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Україна підтримує цю кампанію. Крім того, про свою підтримку заявив колишній прем’єр Британії Борис Джонсон.
Також McCue Jury & Partners закликала членів світової спільноти, які хочуть підтримати кампанію, зробити свій фінансовий внесок у цю ініціативу. Юристи встановилипочаткову суму на реалізацію кампанії у розмірі 1 млн фунтів стерлінгів.