Ердоган – Путіну: якщо ти aтaкyєш мирні кораблі із українським зерном і заважатимеш світу рятуватися від голоду, то …

ООН, Туреччина й Україна погодилися продовжити виконання зернової угоди без російської участі. Тож російський президент Володимир Путін опинився перед непростим вибором — не заважати світу рятуватися від голоду або знищувати мирні кораблі.Таку думку висловив український публіцист, письменник і журналіст Віталій Портников. Він зазначив, що наступні дні будуть перевіркою на те, до якого рівня дійшло безумство Путіна (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).

“Якщо кораблі зможуть вийти з українських портів і без жодних перешкод потрапити до Туреччини, це буде означати, що ніякої участі Росії у зерновій угоді й не потрібно. І що Росія абсолютно даремно погрожувала іншим країнам своєю відмовою від участі у домовленості. Інший вибір – це не давати цивільним кораблям зі збіжжям пройти через Чорне море. Для цього такі кораблі потрібно атакувати. Для цього їх потрібно знищувати, для цього потрібно вбивати людей”, – зазначив Портников.

Такі терористичні акти Путін здійснює щодо України, і в цьому немає вже нічого нового. Але одна справа – тероризм щодо країни, з якою Кремль перебуває у стані війни, і зовсім інша – такі дії щодо кораблів інших країн. Це вже буде міжнародним викликом, наголосив публіцист.Зернова угода була чи не єдиним дипломатичним досягненням за час повномасштабного вторгнення РФ. Це був єдиний документ, який вдалось узгодити і підписати, при чому Україна та РФ підписували цю угоду з ООН і Туреччиною паралельно. І саме ця паралельність дає сьогодні Туреччині простір для маневру, зазначив журналіст.

“Адже існує угода між ООН, Туреччиною і Україною та існує угода між ООН, Туреччиною і Росією. Росія, по суті, відмовилася від своєї частини угоди, однак угода між ООН, Туреччиною та Україною продовжує діяти, і вона виконується”, – пояснив Портников.Тож Ердоган по суті кинув виклик російському президенту. І це вже не вперше президент Туреччини, коли йому не вдається домовитися з Путіним, починає діяти більш радикально і демонструвати готовність ігнорувати російський інтерес.

Наступні дні будуть перевіркою на те, до якого рівня дійшло безумство Путіна і наскільки виправданим може бути той виклик, який Ердоган кинув господарю Кремля, каже Портников.“Якщо зараз ООН, Туреччині й Україні вдасться виконувати зернову угоду без російської участі, то це означатиме, що шантаж голодом знову зазнав фіаско, що реальний вплив Росії значно зменшився і що Росія в певних моментах може висувати погрози, однак не здатна їх реалізувати. А це ще один елемент ганьби для Володимира Путіна”, – резюмував Портников.