Субота. Львів. На зупинці, два чоловіка говорять по рос. Але не просто, а настільки агресивно, що у всіх присутніх поряд аж вуха у трубочку скрутилися…

Львів, ранок, На зупинці стоять два чоловіки та розмовляють російською мовою. Так агресивно, що аж плюються. І хоча вони не лаялися. Але у мене від тої мови аж вуха у трубочку скрутилися.

Але на вигляд такі порядні чоловіки. не пияки чи безхатьки. У одного новенький айфон та годинник. інший одягнений у гарний костюм. Я вже хотів взяти навушники та ввімкнути музику, щоб не чути того словесного поносу, але тут до чоловіків підходить маленька дівчина і криком наказує:– Досить говорити російською! Інакше той путін ще сюди добереться!

Тут чоловіки почали гукати “де мама?”. До них підійшла молода жінка.

– Что ви сібє пазваляєте. пачіму рєбьонка нє васпітиваєте?

Я вже не міг мовчати. тому вирішив заступитися за дівчинку та її маму:

-А ви, будь ласка, не кричіть на дитину

Чоловіки розвернулися та пішли геть, щоб пробелькотіли “нас тут утєсняють”.

– Привіт. як тебе звати?

– Марічка

– Гарне ім’я. Ти молодець, що підійшла до тих чоловіків, не побоялася.

– Татко каже. що тільки так потрібно говорити з такими дядьками та тітками.

Під’їхала наша маршрутка. Дівчинка з мамою зайшли зі мною у салон

– А ви самі звідки?

– Харків. Знаєте, до останнього сподівалася, що зможу залишитися вдома. Але коли ракета потрапила у сусідній будинок, буквально декілька метрів до наших вікон… То ми приїхали сюди. Тут живуть наші родичі.

– У вас дуже гарна вимова.

– Дякую, але ми ще вчимося. До війни говорили російською, адже у Харкові майже ніхто українську не вживає. Але після війни припинили. Донечка ходить у садочок, читає українські казки. Мені трішки важко, а їй все легко вдається.

Мені стало так приємно на душі. Адже наші люди усвідомлюють, що мова – це не просто набір звуків, а голос цілої нації! Згадайте уроки історії України та літератури. Згадайте, як письменників та композиторів вбивали за те. що вони писали та говорили українською мовою.

Мова – це наша перемога та воля. Говоріть українською, будь ласка!

Варто зараз говорити тільки українською мовою? На вашу думку. російська мова – це добре чи погано?

Джерело