Щойно! Президент Литви niдірвaв мережу заявивши, що: ” Не може бути жодної безкaрнoсті ” : закликаю ООН створити спецтрибунал для розслідування військoвuх злочuнів РФ

Президент Литви Гітанас Науседа на Генасамблеї ООН 20 вересня закликав світ створити спеціальний трибунал iз вiйськових злочинів РФ в Україні . Він також заявив про необхідність механізму компенсації жертвам війни .

Глава Литви озвучив категоричні висновки , аргументувавши свою позицiю головними принципами ООН ” Не може бути жодної безкарностi за жорстокi злочини , скоєнi пiд час війни . Забезпечення справедливості та притягнення до відповідальності мають найважливіше значення з погляду авторитету ООН та міжнародної спільноти . Ми повиннi консолідувати та розвивати наші зусилля у правовій сфері ” , – заявив Науседа

Він закликав притягнути до вiдповiдальності всіх причетних у безпрецедентному посяганнi на мир та безпеку на території України та Європи . ” Литва i надалі застосовуватиме механiзми для притягнення до вiдповiдальності за масові звірства , що відбуваються в Українi , я закликаю світову спільноту створити спеціальний трибунал для розгляду військових злочинів .

Крім того , необхiдно виробити ефективний механiзм вiдшкодування збиткiв жертвам цих злочинів ” , – додав президент . Він нагадав , що з моменту створення ООН її центральною девю було об’єднання краïн та забезпечення мирного співіснування . ” Вперше в нашій історії світ нарешті став глобальною цінністю , яку необхідно відстоювати всупереч усьому , щоб риторика вiйськової агресії та завоювань була засуджена ” , – наголосив Науседа .

” У контексті глобальних викликів ми часто говоримо про права людини , а як же право краïн бути суверенними та захищати свою територіальну цілісність ? ” звернувся вiн до членів ООН . ” 24 лютого постійний член Ради безпеки ООН розпочав необґрунтовану , неспровоковану та незаконну війну проти сусідньої країни . Це грубе порушення міжнародного права підірвало саму суть ООН . За останні 7 місяців війна Росії проти України завдала страшної шкоди украïнському народу , багато тисяч були замучені , убитi , мiльйони були переміщені , були змушені залишити свою рідну краïну , проте ця війна не зламала волю мужнього українського народу захищати свою країну , не зменшила її бойовий дух , різанина у Бучі та Ізюмi не поставила ïх на коліна ” , – розповів президент Литви .

Він наголосив , що , незважаючи на всi виклики , українці проявили себе сильними захисниками свободи демократичних цінностей , і міжнародне співтовариство має вiдiграти ще активнiшу роль для того , щоб зміцнювати украïнську стійкість ” Кожен член ООН , як очікується , повинен поважати правила мiжнародного порядку . Тільки нам вирішувати , що ще терпимо , а що ні , де ті червоні лінії , і чи були вони перетнутi ” , – звернув увагу присутніх Науседа .

Президент Литви заявив прямо , що Росiя , постiйний член ООН , веде геноцидну вiйну , жорстоко зневажає світовий порядок , а за маскою енергетичноï наддержави ховається небезпечна iмперська держава , яка намагається окупувати та анексувати своїх сусідів . ” Вона шукае причини , що виправдовують цю анексію , переписуе iсторiю , використовує економiчний та енергетичний шантаж , розповсюджуе дезiнформацiю , займається пропагандою , ігнорує принципи технічноï та фізичної безпеки , які зобов’язалися дотримуватися всіх членів МАГАТЕ ” , – обурився Науседа , мас використовуватися як вiйськова база .

” Ми повинні колективно засудити такi дiї та вимагати негайного та беззастережного виведення всіх військ з усієї території України ” , – закликав президент Литви ,