“Да кто ти такая, ми с Данбаса, нас с вайни привезли, так что рот закрой!” Ну довелось пояснити “хто я такая “

Сьогодні я побачила різницю між “беженцами ” та “переселенцями ” у власній країні , хоч офіційний статус у нас у всіх один – переселенці .

Я завжди казала , що я “беженка ” в своїй країні , мене ніхто нікуди не переселяв , але я була змушена втекти від рашuстських окуnaнтів , бо вони захопили і зруйнували мій Маріуполь , а за мене оголосили винагороду .

І от сьогодні я побачила переселенців , справжніх . Їх вивезли з зони бойових дій , підприємство уклало угоду і їх розмістили в санаторії з проживанням і харчуванням безкоштовно . Тобто це як раз те , що я хотіла , щоб нам надала держава .

Але що я побачила

Я якраз зараз в цьому санаторії знахожусь на лікуванні, курсовку я оплатила з коштів ГО , а проживання домовилась індивідуально , бо багато років сюди приїжджаю на лікування .
Зранку , коли йду на процедури, бачу купу чоловіків , які сидять на лавці , курять і голосно розмовляють російською мовою. Їх всі відпочиваючи мовчки обходять . Для мене це було дивно , але не мала часу, то й не звертала уваги.

Сьогодні ввечері прогулююсь по території санаторію і чую десь під гітару співають пісні Розенбаума . Підійшла ближче . Купа людей в альтанке , пляшки з пивом і пісні під гітару. Спробувала зробити зауваження , але у відповідь почула

– ” та кто ты такая, мы с Донбасса , нас с войны привезли , так что рот закрой ” . Ну довелось трохи пояснити “хто я такая ” .

Так от що я хочу сказати усім нашим людям , яким довелося покинути свої домівки та переїхати – намагайтеся хоч трохи поважати країну та людей там , де ви живете !

Як що ви в Україні – намагайтесь вчити рідну мову, як що за кордоном , вивчіть пару слів мови , якою спілкуються там, де ви живете . Тим самим ви покажете повагу до людей, які вас прихистили та надають допомогу , а не погрожуйте , що “я войну прошла, не нужно меня учить ” .

Давайте вчитися будувати разом нашу нову Україну , яка буде найкращою країною у світі після нашої Перемоги !

Джерело

Поділись з друзями…