Померла королева Великої Британії Єлизавета ІІ

Велика Британія і не побоїмося цього слова – весь світ – тужить за королевою Єлизаветою II, яка пішла з життя у віці 96 років.Єлизавета II була однією з монархів, що правили найдовше в історії. Вона зійшла на престол 6 лютого 1952 року, у день смерті її дорогого батька короля Георга VI та правила довгих 70 років. Коронація Єлизавети II відбулася 2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві. То була перша коронація британського монарха, яку транслювали на телебаченні.

Початок її правління ознаменувався підйомом оптимістичних настроїв у Великій Британії та країнах Співдружності, після Другої світової війни нова “Єлизаветинська епоха” була, як ковток свіжого повітря. За роки правління монархиня завітала до багато країн, пережила багатьох політичних діячів, прем’єр-міністрів Великої Британії та навіть свого чоловіка принца Філіпа, який помер у квітні 2021 року. До речі, заміж Єлизавета вийшла 20 листопада 1947 року, а шлюб пари тривав довгі 74 роки. У шлюбі народилося четверо дітей: принц Чарльз, принцеса Анна, принц Ендрю та принц Едвард.

У лютому 2022 року королева Єлизавета ІІ відсвяткувала 70-річчя на троні. Масштабні святкування відбулися на початку червня 2022 року. Її наступником став старший син принц Уельський Чарльз, якому зараз 73 роки.

Наприкінці 2021 року в пресі почали з’являтися перші новини про те, що Єлизавета ІІ має деякі проблеми зі здоров’ям. Лікарі не розповсюджувалися, які саме це були проблеми. Але багато робочих заходів королева вже тоді почала скасовувати. Все частіше замість неї на заходах з’являлися її наступники, члени сім’ї та родичі. Найбільше обов’язків на себе взяв її син Чарльз та онук Вільям.