На болотах знову завили! Україна отримає не тільки HIMARS: став відомий перелік нового пакету військової допомоги США ВІДЕО

Україна отримає далекобійні системи реактивного залпового вогню. Це передбачає новий пакет допомоги США на суму 700 мільйонів доларів.Про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив 1 червня на спільному брифінгу з генсеком НАТО.

“Президент Байден анонсував великий новий пакет безпекової допомоги, щоб озброїти Україну додатковими спроможностями і передовою зброєю – саме тим, що українці зараз потребують, щоб захищатися від російської агресії, що триває. Це включає більш передові ракетні системи, які дозволять вражати ключові цілі на полі бою з більш далеких відстаней”, – сказав Блінкен.

У Пентагоні заявили, що реактивні системи залпового вогню HIMARS у переліку нового пакета військової допомоги Україні вказані першими. Однак кількості цих систем Міністерство оборони США не назвало.

Водночас агентство Reuters з посиланням на посадовця Пентагону Коліна Каля стверджує, що в першій партії Україні буде надано 4 установки HIMARS. Водночас скористатись ними у боях ЗСУ зможуть не раніше, як тижні за три. Доти триватиме навчання українських військових з використання американських систем реактивного залпового вогню.

Крім цього, повідомляє “Європейська правда”, у новому пакеті допомоги США Україні передбачений цілий ряд іншого озброєння – від Джавелінів до гелікоптерів:

– п’ять радіолокаційних систем для контрбатарейної боротьби;

– дві РЛС повітряного моніторингу;

– 1000 “Джавелінів” та 50 пускових установок (Command Launch Units);

– 6000 одиниць протитанкової зброї;

– 15 тисяч снарядів для 155-мм гаубиць;

– чотири гелікоптери Mi-17;

– 15 тактичних транспортних засобів;

– запчастини та інше обладнання.