Росіяни шoкoвaнi: Відтепер, якщо в Латвії хтось насмілиться вийти на вулицю з російським прапором – відразу отримує 5 років позбавлення волі.

Просто перекрити доступ до російського телебачення виявилося замало, латвійські правоохоронні органи почали моніторити соцмережі та закликати мешканців країни повідомляти про випадки публічної підтримки Росії.

графітіЗа це у Латвії загрожує кримінальна відповідальність, правоохоронці вже ведуть понад 20 кримінальних справ. “Так, російський прапор там був, і, на мою думку, це символ єдності. І загалом свято 9 травня я вважаю днем ​​єдності”, – каже Російській службі Бі-бі-сі Олександр Дубяко. Йому 19 років, він російський громадянин Латвії і йому загрожує п’ять років в’язниці через кримінальну справу за статтею про виправдання геноциду, злочинів проти людяності та військових злочинів.

Його затримали 10 травня в Ризі біля пам’ятника визволителям після того, як Олександр розгорнув російський прапор і сказав про пам’ять, предків і події 45 року.“Якщо чесно, я був вкрай втрачений, абсолютне нерозуміння було, що відбувається, чому так відбувається, – каже він. – На мій погляд, я нічого такого не зробив, у мене не було жодних закликів до агресії”.

Дубяко с флагомАдвокат Олександра Імма Янсон теж не розуміє, чому на нього завели кримінальну справу. Вона розповідає, що у матеріалах, отриманих від правоохоронних органів, із діянь згадується лише російський прапор.

“Оскільки російський прапор ні в нас, ні будь-де в Європі не є забороненим символом, він не вважав, що він чинить якесь правопорушення. Але йому ставлять у провину конкретно російський прапор. Пов’язують з тим, що він виправдовує ось конфлікт в Україні, що він нібито на боці Росії”, – каже Імма Янсон.