Гудименко: Я зараз багатьом відкрию очі на жaхлuвi речі, про які ви і не підозрюєте, готуйтеся. Я хотів би, щоб на нашій наступній вiйнi не було…

Я зараз буду говорити жахливі речі, готуйтеся.Я хотів би, щоб на нашій наступній війні не було волонтерів.Взагалі.І це, ясна річ, не тому, що я не люблю волонтерів або не ціную їх. Без волонтерів ми, імовірніше за все, не витягнули б війну ще з самого початку, з 2014 року. А те, що роблять волонтери зараз – це щоденний героїзм та надзвичайно важка праця у рівних пропорціях, змішати, але не збовтувати.Але я повторюю.

Я хотів би, аби на нашій наступній війні – а вона буде, сюрприз – не було волонтерів.Тому що волонтери закривають те, з чим не впоралася держава. Сам факт існування волонтерів у форматі іншому, аніж «відіслав малюнок школяра на фронт» або «привіз смаколики бійцям» – це дзвіночок, що держава не впоралася.

А коли волонтери привозять на війну «байрактари» та бронеавтомобілі – це вже не дзвіночок, а дзвін. Величезний такий.Чого я насправді хочу – так це повністю забезпеченої армії. Армії, в якої вистачає авто і волонтерам не треба скуповувати всі позашляховики в Європі.

Армії, в якій коптери і «крила» – це не дефіціт, а розхідник, необхідний у сучасній війні. Я хочу армію, повністю забезпечену аптечками, взуттям, формою, снайперськими гвинтівками і навіть – отут розпочнеться срач – коліматорними прицілами для підрозділів, яким вони справді потрібні.Я хочу, щоб ми як держава були готові до війни щохвилини. І щоб кожен громадянин, який іде служити, розумів, що йому не доведеться шукати берці або шолом серед волонтерів.

Бо і берці, і шолом і все інше йому видадуть і так.Я хочу, щоб армія не потребувала волонтерів. Бо я бачив і знаю, наскільки багато волонтери роблять і розумію, скільки всього зупиниться і зникне без них. Дуже багато всього. Критично багато.Так, повністю забезпечити мільйонну армію важко. Ми не найбагатша країна в світі. Але це можливо.

І так повинно бути, бо це правильно. І так буде, коли ми за це візьмемося як слід.Ну, а поки що – працюємо з чим є.«Демсокира» збирає гроші на 1000 турнікетів САТ 7 покоління, 1000 кровоспинних гофрованих бинтів та 1000 оклюзивних плівок. Це такі штуки, з якими мене близько познайомила російська 120-мм міна і без яких ви б навряд чи читали цей текст.

Коротше кажучи, це треба мати в аптечках на фронті, і це справді рятує життя. Я перевіряв.Треба було зібрати трохи менше $100 000, вже зібрано більше половини.І так, потрібно долучитися тут і зараз.Бо без волонтерів просто нікуди.

Гудименко Юра