Це буже жoрстoкa бoрoтьбa! Прeзидeнт Сербії щойно зaявив, щo Кoсoво нanaдe на його країну оnівночі. Обидвi стoрoни кoнфлiктy cтягyють вiйcькa дo кoрдoнy

Президент Сербії Александр Вучич прокоментував конфлікт на кордоні з Косово. Сербський лідер попередив, що його країна не планує капітулювати.

Вучич назвав ситуацію найскладнішою за весь час
У зверненні до сербського населення Вучич заявив, що косівська поліція буцімто вночі 31 липня почне військову операцію проти сербів. За його словами, підрозділи косівсько-албанської поліції нібито вже рухаються до прикордонних переходів Ярине і Брняк.

Під час виступу Вучич назвав ситуацію найскладнішою за весь час.

Я думаю ми ніколи не були в складнішій ситуації, ніж сьогодні. Чому я так сказав? Тому, що режим Приштини намагається скористатися настроями у світі, представляючи себе жертвою,
– заявив президент Сербії.

Вучич наголосив, що Сербія намагатиметься зберегти мир за будь-яку ціну і закликав сербів не піддаватися на провокації. Водночас він сказав, що “капітуляції не буде і Сербія переможе”.

Під час промови сербський президент сказав, що напружена ситуація, яка виникла, наслідок “безвідповідальної та легковажної політики”. Вучич сказав, що сербський народ начебто “притиснутий до стінки” у Косово та Метохії.

Що відомо про конфлікт на кордоні Сербії та Косово
Косово – це частково визнана держава на Балканському півострові. Відповідно до конституції Сербії – територія Косово є частиною Сербії та входить до її складу як Автономний край Косово і Метохія.

Проте фактично Косово не контролюється владою Сербії. Україна не визнає незалежність Косова.

30 липня у Сербії висловили занепокоєння через те, що Косово заборонить в’їжджати на свою територію з сербськими документами. Також влада Косово не визнаватиме з 1 серпня документи та автомобільні номери, видані Сербією.

Увечері 31 липня у прикордонних районах Сербії та Косово почали лунати сирени та чути звуки пострілів. На офіційному рівні ні Белград, ні Приштина не зробили жодних заяв щодо того, що відбувається на кордоні.