Зупинка у Львові, двоє чоловіків розмовляють російською. Та не просто, а настільки агресивно, що у присутніх поряд аж вуха у трубочку скрутилися…

Львів, ранок, На зупинці стоять два чоловіки та розмовляють російською мовою. Так агресивно, що аж плюються. І хоча вони не лаялися. Але у мене від тої мови аж вуха у трубочку скрутилися.

Але на вигляд такі порядні чоловіки. не пияки чи безхатьки. У одного новенький айфон та годинник. інший одягнений у гарний костюм. Я вже хотів взяти навушники та ввімкнути музику, щоб не чути того словесного поносу, але тут до чоловіків підходить маленька дівчина і криком наказує:

– Досить говорити російською! Інакше той путін ще сюди добереться!Тут чоловіки почали гукати “де мама?”. До них підійшла молода жінка.– Что ви сібє пазваляєте. пачіму рєбьонка нє васпітиваєте?Я вже не міг мовчати. тому вирішив заступитися за дівчинку та її маму:-А ви, будь ласка, не кричіть на дитину

Чоловіки розвернулися та пішли геть, щоб пробелькотіли “нас тут утєсняють”.– Привіт. як тебе звати?– Марічка– Гарне ім’я. Ти молодець, що підійшла до тих чоловіків, не побоялася.– Татко каже. що тільки так потрібно говорити з такими дядьками та тітками.Під’їхала наша маршрутка. Дівчинка з мамою зайшли зі мною у салон– А ви самі звідки?

– Харків. Знаєте, до останнього сподівалася, що зможу залишитися вдома. Але коли ракета потрапила у сусідній будинок, буквально декілька метрів до наших вікон… То ми приїхали сюди. Тут живуть наші родичі.– У вас дуже гарна вимова.– Дякую, але ми ще вчимося. До війни говорили російською, адже у Харкові майже ніхто українську не вживає. Але після війни припинили. Донечка ходить у садочок, читає українські казки. Мені трішки важко, а їй все легко вдається.

Мені стало так приємно на душі. Адже наші люди усвідомлюють, що мова – це не просто набір звуків, а голос цілої нації! Згадайте уроки історії України та літератури. Згадайте, як письменників та композиторів вбивали за те. що вони писали та говорили українською мовою.Мова – це наша перемога та воля. Говоріть українською, будь ласка!Варто зараз говорити тільки українською мовою? На вашу думку. російська мова – це добре чи погано?