Російські еліти вже все зрозуміли: Надії на Китай більше немає. Сьогодні відбулася подія, яка ставить хрест на амбіціях Кремля

“Мирний план”, представлений Китаєм у річницю повномасштабної війни РФ проти України, став великим розчаруванням для російських еліт, особливо три його пункти. Від свого головного стратегічного партнера росіяни чекали іншого.

На це звернув увагу автор Telegram-каналу “Досьє шпигуна”. Він нагадав, що напередодні в Росії з візитом побував завідувач Канцелярії Комісії ЦК КПК із закордонних справ Ван І. У Москві ретельно готувалися до візиту такого важливого гостя і за його результатами сподівалися, що план лідера КНР Сі Цзіньпіна буде не чим іншим, як “миром” на умовах Росії за підтримки Китаю”.

Проте, констатував автор каналу, виявилося інакше. За його словами, особливе розчарування у росіян викликали три пункти китайського документа:– пункт № 9 щодо сприяння експорту зерна. Китай ясно дав зрозуміти, що питання власної продовольчої безпеки для них важливіші за інтереси Росії, зазначив автор каналу. Роль України в цьому є колосальною. Наприклад, 61% соняшникової олії споживаної Китаєм – український імпорт. Так само, 26% ячменю та 51% кукурудзи. На сьогодні альтернативи для Китаю немає, тому таких ризиків Сі не допустить.

– Пункт № 8 – зниження стратегічних ризиків. Застосування ядерної зброї не допускається – миттєва відповідь на рішення диктатора Путіна про зупинення дії договору щодо скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (т.зв. СНО-3).

– Пункт № 1 – повага до суверенітету всіх країн. Китай ясно дав зрозуміти, що “маніпулювати територіями” він не дозволить. Тут автор канал виділив кілька моментів, на які слід звернути увагу:

– Китай не визнав легітимність приєднання “нових територій” до складу РФ;

– Китай не визнав легітимність “ЛНР/ДНР”;

– Китай не визнав Крим російським.