Помер захисник “Азовсталі” Олег Мудрак, який шість місяців провів у російському полоні

Через пів року після звільнення з російського полону помер український захисник Олег Мудрак. Він був командиром 1-го батальйону полку “Азов”. Героїчно обороняв від російських окупантів Маріуполь ще 2014 року, а після початку повномасштабного вторгнення Росії до України – “Азовсталь”. У героя не витримало серце.

Про це повідомила в Instagram дружина командира полку “Азов” Дениса “Редіса” Прокопенка – Катерина. Вона зазначила, що Мудрак пережив справжнє пекло.“У військового, який пройшов пекло, зупинилося серце. Наслідки полону й тортур. Не хочу думати про те, що нас чекає попереду, але ми обов’язково помстимося. Пережив Маріуполь, полон, теракт… Вічна пам’ять герою”, – написала Прокопенко під фото, на якому чітко видно злочини російських загарбників щодо українських захисників.

На двох знімках Мудрак постав до полону – сильний, спортивної статури чоловік. Поруч він був зображений уже в полоні – схудлий до кісток.

Прокопенко також опублікувала пост племінника Мудрака, в якому він зворушливою розповів про свого дядька.“Мудрак Олег Васильович – майор, герой, сталевий чоловік, мій дядько, мій брат, моя опора, моя гордість, мій маяк і приклад характеру! Він палав цим життям, насолоджувався і запалював серця всіх людей навколо. Він зробив усе можливе, щоб я став таким, яким я є. Тому він ніколи не зникне з моєї голови та серця. Я хочу бути чоловіком, гідним Олега, щоб він дивився на мене з Вальгали та відчував лише гордість за мене”, – йдеться у повідомленні.

Також родич додав, що Мудрак ніколи не хотів, щоб його смерть була “святом сліз”. Герой мріяв про те, щоб його близькі зібралися разом і з усмішкою згадували найкращі моменти, пов’язані з ним.

21 вересня українського політика Віктора Медведчука Україна обміняла на 200 своїх військових, серед яких – захисники Маріуполя. П’ятьох командирів “Азову” було обміняно на 55 окупантів із РФ та “Л/ДНР”.У межах обміну полоненими з РФ із полону вдалося повернути командира полку “Азов” Дениса Прокопенка (“Редіса”). Повернувся його заступник Святослав Паламар (“Калина”), а також Сергій Волинський (“Волина”) – командир 36-ї бригади морпіхів ЗСУ.

Серед обмінених – 21-річна Катерина Поліщук “Пташка”, яка захищала захоплений Маріуполь на комбінаті “Азовсталь”, і старший сержант 36-ї бригади морської піхоти Михайло Діанов, фото якого облетіли весь світ. Окрім того, з російського полону повернувся начальник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін.

Також обміняли захисника Маріуполя Дмитра Козацького. Пресофіцер “Азову” відомий за позивним “Орест”, а його унікальні фото із самого пекла “Азовсталі” облетіли світ. Було врятовано і вагітну медикиню “Азовсталі” Мар’яну Мамонову.