Жіночки – на жаль… Маємо для для вас невтішні новини Народні обранці скасовуватимуть святкуваня 8 березня

Народні обранці хочуть скасувати святкуваня 8 березня, Першотравня та Дня перемогиНа тлі російсько-української війни народні обранці задумались над скасуванням кількох радянських свят. Так, у Верховній Раді з’явився проєкт закону про відміну святкування 8 березня, Першотравня та Дня перемоги.Парламентарі пропонують замінити 8 березня новим державним святом – Днем української жінки (День українки), яке запропоновано відзначати 25 лютого.

Такі новації закріплені у законопроекті № 9009.Зазначається, що вихідний день можна зробити 9 березня на честь дня народження Тараса Шевченка.Депутати також пропонують скасувати святкування Дня праці 1 травня та Дня перемоги 9 травня, замінивши їх лише Днем пам’яті та примирення 8 травня, не оголошуючи його вихідним.Крім того, можна зробити другу неділю травня вихідним днем на честь Дня матері.

Як відомо, у березні 2022 року Верховна Рада схвалила закон “Про організацію трудових відносин під час воєнного стану”, що привело до змін у трудовому законодавстві. Згідно з цим законом, усі святкові дні будуть скасовані під час воєнного стану.

Крім того, розпорядження Кабміну “Про перенесення робочих днів у 2023 році” не буде діяти.

8 березня – святкувати чи ні?

В Інституті національної пам’яті пропонували відзначати на державному рівні лише ті свята, які мають велике значення для України. Однак ідея про скасування державного вихідного на 8 березня до початку війни не мала підтримки серед більшості українців.

За даними соціологічного опитування, більшість населення були готові святкувати Міжнародний жіночий день, зокрема, 68% вважали його хорошою нагодою зробити приємне для своїх рідних та близьких жінок.