Через дії Росії на Україні Латвія офіційно відмовилася брати участь в Олімпійських іграх разом із рф та білоруссю

Латвія не братиме участі в Олімпійських іграх разом із країнами-агресорами рф та білоруссю, у той час, коли росія продовжує війну в Україні, заявив президент Латвійського олімпійського комітету Жорж Тікмер.Про це повідомляє Delfi.Минулого тижня Міжнародний олімпійський комітет оголосив, що закликає вивчити способи повернення спортсменів із рф та білорусі до міжнародних змагань.

Тікмер повідомив, що якщо в іграх візьмуть участь спортсмени з росії та білорусі, збірна Латвії не поїде на ці ігри.«Ми сподіваємось, що війна закінчиться, Україна переможе. Це буде абсолютно нова ситуація та нові правила гри. Зрозуміло, що в цьому випадку латвійські спортсмени теж зможуть брати участь у таких Олімпійських іграх», — заявив Тікмер.ЛОК планує запропонувати латвійським спортивним федераціям звернутися до міжнародних федерацій із закликом не допускати спортсменів із рф та білорусі до участі у кваліфікаційних змаганнях Олімпійських ігор. Тим часом Олімпійська рада Азії оголосила, що спортсменів з росії та білорусі буде допущено до участі в Азіатських іграх цього року, проте поки невідомо, чи зможуть вони виконувати критерії кваліфікації олімпійських ігор.

На думку МОК, уряди не повинні вирішувати, які спортсмени можуть змагатися, а які ні. Жодному спортсмену не можна перешкоджати участі у змаганнях, обґрунтовуючи заборону його громадянством.Як передумови для того, щоб спортсмени могли повернутися до змагань, МОК згадує, що вони могли б змагатися лише як нейтральні спортсмени, не представляючи свою країну або федерацію, подібно до того, як це відбувається у професійних спортивних лігах у Європі, США та Канаді, а також у деяких індивідуальних видах спорту.

Також спортсмени могли б брати участь у змаганнях, якщо повністю дотримуються Олімпійської хартії — це можуть бути лише спортсмени, які активно не підтримують бойові дії рф в Україні.У разі недотримання спортсменами цих умов, міжнародні федерації та організатори змагань повинні негайно усунути їх від участі у змаганнях, повідомивши про це МОК.