Ми зробили помилку в перші дні війни, пора її виправити: в НАТО зробили безпрецедентну заяву

З наближенням зими війна в Україні зміниться, і фактично з’являться два окремих фронти: один на землі, інший у повітрі. У зв’язку з цим у НАТО розглядають передачу Україні винищувачів Міг-29 або F-16.Про це пише Bloomberg. На суші прихід вологої, дощової осені та суворої зими призведе до скорочення операцій.І Росії, і Україні потрібно відпочивати та зміцнювати свої війська, а також ремонтувати техніку. Повернення до повномасштабних бойових дій малоймовірне до пізньої зими, коли земля замерзає, що дає більше можливостей для найважчої техніки.

Росії буде особливо важко заповнити дірки у своїх передових бойових операціях через низьку мотивацію та невдалу мобілізацію. Оскільки 200 000 – 300 000 молодих людей під загрозою призову залишили Росію у пошуках притулку у прикордонних країнах, кремлівський диктатор Володимир Путін вдається до призову на військову службу злочинців, бездомних та п’яниць, затриманих у барах.

Україна також стикається з викликами, але не мотиваційними – її громадяни, які ведуть екзистенційну війну, сильно мотивовані. Українська проблема пов’язана із набагато меншим населенням, ніж у Росії.Україна також матиме серйозну перевагу у постачанні. Захід, як і раніше, поставлятиме не лише високотехнологічну зброю, а й озброєння для піхотних операцій: гармати, міномети, боєприпаси, пальне, вантажівки, прилади нічного бачення, спорядження, переносні печі, обладнання для зв’язку тощо. У Росії ж навпаки – призовникам було наказано знайти собі спальні мішки та виготовити імпровізовані медикаменти з тампонів.

Але виклик у наземній війні буде класичним військовим фактом поля бою: перевага в наземній війні дістається стороні, що обороняється. Військова теорія каже, що стороні потрібна перевага 3:1 у наступі, щоб пройти добре укріплену оборону. За іронією долі, у міру того, як українцям вдається відвоювати великі шматки раніше завойованої території, російські оборонні позиції стискаються, і їх стає важче захопити. Але з огляду на перевагу українців у техніці та мотивації, перевага у сухопутній війні все одно залишається за українцями, хоча бойові дії будуть важкими.

Проте у повітряній війні над Україною перевага за росіянами. Насамперед у них значно більше військово-повітряних сил, які мають досить великий бойовий досвід у Сирії. Російські ВПС регулярно перетворювали сирійські міста на пилюку, скидаючи тисячі “глухих бомб” без розбору, прагнучи просто знищити будь-яку підтримку повстанців, що борються із союзником Путіна Башаром Асадом.На жаль, це килимове бомбардування виявилося дуже ефективним, і Путін, схоже, схильний спробувати повторити його в Україні. Новий генерал, призначений керувати війною в Україні, є командувачем ВПС Росії, людиною, відомою своїми звірствами в Сирії. Стратегія проста: зруйнувати українську електромережу та систему водопостачання, щоб зламати моральний дух населення, буквально викуривши його з будинків, які стають дедалі непридатнішими для проживання.

У той час як путінські запаси високоточних ракет швидко виснажуються, він все ще має багато некерованих бомб, складованих десятиліттями ще з часів холодної війни. Оскільки його не хвилює побічна шкода чи загибель мирних жителів, він спробує вбити з неба якнайбільше людей.У міру усвідомлення реальності його підходу Захід має збільшити свою підтримку українських зусиль протиповітряної оборони. Президент України Володимир Зеленський, звичайно ж, насамперед бажає безпольотної зони НАТО. Він часто закликає Захід “закрити небо” над Україною. Але, найімовірніше, він отримає збільшену кількість високотехнологічних ракетних комплексів класу “повітря – земля”.

Лідери у столицях країн НАТО також переглядають ідею, від якої відмовилися у перші дні війни: надати або винищувачі МіГ-29 радянських часів, або надлишки американських F-16, простий у освоєнні винищувача багатоцільового. Зазначається, що без таких заходів повітряна війна й надалі йтиме на користь Путіна.За сухопутної війни на користь України та жорстокої повітряної війни на користь Росії найкращим варіантом для Заходу буде значно збільшити свою допомогу Україні в контексті повітряної війни. Надання українцям додаткових інструментів для закриття власного неба може стати ключем до того, щоб змусити росіян зрештою розпочати переговори, можливо, вже навесні, враховуючи успіх, якого Зеленський та українські військові досягли на місцях.